Bilten ORA SFRJ Leksikon omladinskih radnih akcija
19-06-2013, 13:59:26 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Okupljanje u Brezi 06.06. i 07.06.2013          Okupljanje u Brezi 06.06. i 07.06.2013         

Početna   Pomoć Prijava Registracija  
Stranice: [1] 2   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Uzbuna  (Pročitano 888 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
ceca_64
Komandant ORA
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

A mi setni u lepoti pevamo i sećamo se...

« poslato: 07-10-2007, 17:25:28 »

O ovome sam vec pisala na starom forumu pa neka se nadje i ovdje.
Na akciji u Skoplju sa nama je radila i brigada JNA police i ostvarivali su dobre rezultate ,jednog dana su se zakacili sa brigadom iz Gnjilana u kojoj su bili sve sami muskarci. Moja brigada se sa vojnom odlicno slagala pa posto je tih dana trebala da bude uzbuna i naravno napad na naselje oni su nam to nagovijestili...tako se  jedne veceri oglasila sirena za uzbunu . Poceli smo da se oblacimo i bjezima do mjesta na koje je trebalo da se okupimo ,culo se pucanje vikanje ...ubij ga majku mu agresorsku i sl. U toj guzvi i panici jer je zvucalo grozno niko se nije sjetio da uzme zastavu... pa sam ja u jednom momentu kroz dim  od dimnih bombi i suzavca potrcala da je uzmem ...i taman kad sam je uzela neko me tako tresnuo da mi se zavrtjelo Huh? ! To je bio drug iz moje brigade Lebedi ali se od dima nije vidjelo Undecided  ... Jurili su nas vojnici i dok smo bjezali niz jednu nizbrdicu ja sam se saplela i pala ...koljena su mi bila kao dva cvijeta ,tako rascvetala da i sad imam oziljke ...ali zastava je spasena Wink . Najveca ironija je to sto je na kapiji strazario moj mladji brat i kada su ga vojnici zarobili i pitali gdje se nalazi brigada iz Gnjilana on im je rekao ali se izgleda nisu razumjeli pa su umjesto njih napali nas ... i tako smo mi izvukli deblji kraj ni krivi ni duzni !
Sačuvana

...Mlade dane tople duge
prvu ljubav prve sne
vracaju nam nase pruge
ugradili  tu smo sve...
vukodlak
Pionirski instruktor
Van mreže Van mreže

"Ja Domovinu imam, tek, u srcu je nosim..."

« Odgovor #1 poslato: 12-10-2007, 05:27:14 »

Imali smo i mi na "Posocju", nedelja bila, neki naoruzani rezervisti protrcali kroz Naselje i pucali manevarskom municijom. Ja se nisam budio, nije bilo shodno.
Sačuvana

Ne, nisam, pre rodjenja, znao ni jednu tugu,
tudjom je rukom, sve to, po meni razasuto.
Znam, polako idem u jednu patnju, dugu,
i, znam, pognucu glavu, kad lisce bude zuto.
sergiPopescou
Sanitet u štabu ORA
*
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Vodeeeeee! .... #"!%$%.... Tebe na lancu!

« Odgovor #2 poslato: 07-11-2007, 11:04:22 »

Da niste pusili smijesne cigarete (k'o sto kaze DelBoy) Grin
Sačuvana

Brigadiri - Braca Ribar,
Braca Ribar - Pucarevo,
Brigadiri - Titovi smo!
Hej, hej, hej!
Ivonne
Urednik Biltena
Van mreže Van mreže

Danas je u Sarajevu lijep i sunčan dan :)

« Odgovor #3 poslato: 14-11-2007, 02:05:08 »

kao stari akcijasi spremate mladje i one koji su prvi put na akciji za...uzbunu (normalno). nasa brigada Vera Blagojevic UK SSO (univerzitetska konferencija-znaci studenti) imala je dosta mladih koji su tek posli u srednju skolu. mi stariji imali smo zadatak da ih pripremimo za kompletan zivot i rad na akciji. sve i nekako, ali sta je uzbuna, ko nas napada, zasto nas napadaju...nikako. posle prve nedelje akcije iscekuje se uzbuna, prosla i druga i treca nedelja...mozda i nema uzbune. taman se mi ponadali...cetIri dana pred kraj akcije, moj momak, jedan od stablija, uvece ima obaveza, (nema odlaska u partizane) ali imace vremena da odspava jer je ustajanje sat vremena kasnije. posumnjam na uzbunu...ma ne, imaju neke sastanke u stabu. kakav lik. pola sata po rastanku krece napad. dizi mlade, sve ponesi, trci,padaj, zakopcavaj i ...bili smo NAJBOLJI. javna pohvala i poeni.
brigada Bitka za ranjenike iz Jablanice na Neretvi, koja je imala dotada najbolje radne rezultate, napravila je veliku gresku na uzbuni - ostavila druga sa polomljenom nogom (citaj-ranjenika) u baraci. ljudi moji, mozete, ali i ne mozete, zamisliti kakva su im bila ta cetiri dana do kraja akcije. od ujutru do uvece, sa svih strana bilo je zezanje i sale na njihov racun. sigurna sam da se masa akcijasa seca tog zazanja. nastavilo se i na zatvaranju akcije, od prvog ulaska u naselje, na svecanom zatvaranju pa i kad se praznilo naselje. Dobili su plaketu Veljko Vlahovic, ali ostaviti ranjenika, nista ih nije moglo utesiti. divna, divna vremena
ivonne
Sačuvana

Naučite da ostane pribrani u svakoj situaciji. Ništa ne iritira više nego neko ko ne može da se isprovocira.

Ljudi koji puno govore o ljudima lose, ostare od svoje zloce; a ljudi koji radije govore o idejama i lepim stvarima ostanu vecno mladi: jer covek kuvajuci otrov uvek otruje najpre sebe samog.
Jovan Ducic
dika
Traser ORA
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 22-12-2007, 20:55:27 »

1988.god na ORA Kadinjaci imali smo i mi uzbunu.Pre toga dva puta bila je lazna uzbuna a treci put negde pred kraj smene(nije bio ni jedan kisni dan)mi onako umorni kad je zapucalo...Mi poskakali...Neki kroz prozor,neki kroz vrata...Bilo negde oko dva sata,mrkla noc...Srecom iza naselja bila igralista a pored borova suma(gde smo isli u partizane).Tako sam se scucurila dok to nije proslo...Bas je bilo upecatljivo...Naravucenije-nije lako biti partizan... Cheesy
Sačuvana

Secaj me se ja te zaduzujem...
Zaboravi me ako zasluzujem...
Adrijan
Komandant ORA
Van mreže Van mreže

Februar 2009

« Odgovor #5 poslato: 09-01-2008, 15:00:39 »

Imali smo i mi uzbunu na "Posočju 82" a i na večini akcija ako se ne varam, pomalo sam to zaboravio. Ma kako znali za to i kako "spremni" bili uvijek dođe nekako nenadano. Sječam se da se neko čak i prepao, onako iz sna nije baš jednostavno kada te probude rafali manevarske municije. Bilo je navrat nanos, navlačenja odječe i obuče, onako po mraku. Negdje smo otrčali, mene je zapalo da budem jedan od onih koji su nosili sanduk sa brigadnim obilježjima i stvarima. Sječam se da sam padao stalno zapinjući o busenje i kamenje. Kada se razdanilo malo primjetio sam da majica uopće nije bila moja, zato me stezalo nešto, zgrabio sam nečiju onako po mraku, sve smo ispreturali, bilo je poslije presvlačenja. Taj dan, sječam se bilo je posebno postrojavanje i pročitano je da smo svi zadovoljili, niko nije ništa zaboravio, zastave su bile sve ponijete, pečati, mašine za pisanje.
Nepune tri godine poslije, kada sam bio u JNA, i kada je bila uzbuna, onako sam se u šali hvalio da sam ja te uzbune več izgustirao po akcijama. Normalno, razlika je bila ogromna. Na akciji nije bilo.. "OSTAV!!!".
« Poslednja izmena: 09-01-2008, 15:02:30 ADRIJAN » Sačuvana

Od Vardara moja raja...do Triglava nema kraja..
pera
komandant (samozvani) bataljona
Komandant ORA
Van mreže Van mreže

uvek sa akcijom u srcu

« Odgovor #6 poslato: 10-01-2008, 19:49:46 »

Mi smo pravili viceve na tu temu ... šta ćeš bili smo "proof" u toj oblasti i sve to štabovsko igranje rata bilo nam je pomalo smešno  police
Sačuvana

Žao mi je što još nije izmišljen vremeplov ... mada radim na tome
vesna_kikinda
kifflenmajstorica & BOMBA-TORTEN velemajastorica
Referent za informisanje u štabu ORA
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 13-04-2008, 11:02:45 »

ORA Novi Sad`83. -mrkla noc, dva sat....svi spavaju....samo ona levo od mene kao da odvaja oblake od neba( citaj HRCE), ja ne mogu da zaspim, blejim i u mraku se kerebecim na doticnu hrkacicu...kad sam zaspala, ne zna samo ona iz prethodne recenice...?odjednom sam sa nasla sve sa carsavom na podu , dum tras" izlazi napolje, uzbuna!", vau,,,,kako je to misticno-strasno,,jezivo,,no'na bezanija u nepoznatom pravcu, sa nepoznatim likovima( cini mi se da je te noci bilo toliko mracno, da sam se bojala da ce sutra neko doci da me napadne sto sam u pomrcini uzela njegovu glavu!!!)Uglavnom....jutro svice...mi promrzli,goluzdravi, rascupani, nenaspavani...stojimo u redu i cekamo dizanje zastave............ja blenuta,razmisljam kako je krevet bozija sprava, kad primetim komesanja i sitno podvirkivanje.....odjednom taj  smesljigavi cikot prerasta u grohot i to sve upuceno...MENI!! Mala wing,kraj mene presamitila se i valja se od smeha..................ne mogu da verujem, da mi nije macka svila neki brlog na glavi(mudro razmisljam)?Hrabro izdrzavam dizanje zastave i brzinom munje fuuuu, begam da se pred ogledalom nacudim toj urnebesnoj komediji , zvanoj JA!wauuu, koja lakrdija, ne mogu da pronadjem lice u mocnoj igri boja (tempera, viksa, sta li?).Noge , ruke, cini mi se da sam obucena totalnio, a ja sam (sigurna sam)bila u kratkim rukavima i sorcu.Frizura, ma hajte, to ni Tina T.ne bi prezivela, imala sam i veliko perce zabodeno, u vrh frizure.JEZIVO,mali jeti!!Bilo kako bilo, danima su drugovi iz Viteza nosili osvetnicke pecate (osveta VEROOA!).
Sačuvana
žuga
Zamenik komandanta ORA za društvene aktivnosti
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 13-04-2008, 11:14:07 »

Priča iz druge ruke:

Uzbuna na ORA Palić '80.

Svi, naravno, istrčavaju napolje. Komandant Nadjalin saopštava članovima štaba i službe gde su njihova mesta... Pri tom zaboravlja na počasnog člana štaba Velju Subotića... Bata velja, tužnim glasom, ka kraju zapita: "Komandante a di ću ja?"

Komandant, da bi se izvukao, strogim, naredbodavnim glasom, mu odgovori:"DRUŽE VELJO KAKVO JE TO PITANJE?! TEBI JE UVEK MESTO DO KOMANDANTA. TO VALJDA ZNAŠ".

Tako se to završilo, a svi koji znaju Bata Velju znaju i šta je takav odgovor za njega značio...
Sačuvana
LittleWing
Referent za kulturu u štabu ORA
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 13-04-2008, 11:54:53 »

ORA Novi Sad`83. -mrkla noc, dva sat....svi spavaju....samo ona levo od mene kao da odvaja oblake od neba( citaj HRCE), ja ne mogu da zaspim, blejim i u mraku se kerebecim na doticnu hrkacicu...kad sam zaspala, ne zna samo ona iz prethodne recenice...?odjednom sam sa nasla sve sa carsavom na podu , dum tras" izlazi napolje, uzbuna!", vau,,,,kako je to misticno-strasno,,jezivo,,no'na bezanija u nepoznatom pravcu, sa nepoznatim likovima( cini mi se da je te noci bilo toliko mracno, da sam se bojala da ce sutra neko doci da me napadne sto sam u pomrcini uzela njegovu glavu!!!)Uglavnom....jutro svice...mi promrzli,goluzdravi, rascupani, nenaspavani...stojimo u redu i cekamo dizanje zastave............ja blenuta,razmisljam kako je krevet bozija sprava, kad primetim komesanja i sitno podvirkivanje.....odjednom taj  smesljigavi cikot prerasta u grohot i to sve upuceno...MENI!! Mala wing,kraj mene presamitila se i valja se od smeha..................ne mogu da verujem, da mi nije macka svila neki brlog na glavi(mudro razmisljam)?Hrabro izdrzavam dizanje zastave i brzinom munje fuuuu, begam da se pred ogledalom nacudim toj urnebesnoj komediji , zvanoj JA!wauuu, koja lakrdija, ne mogu da pronadjem lice u mocnoj igri boja (tempera, viksa, sta li?).Noge , ruke, cini mi se da sam obucena totalnio, a ja sam (sigurna sam)bila u kratkim rukavima i sorcu.Frizura, ma hajte, to ni Tina T.ne bi prezivela, imala sam i veliko perce zabodeno, u vrh frizure.JEZIVO,mali jeti!!Bilo kako bilo, danima su drugovi iz Viteza nosili osvetnicke pecate (osveta VEROOA!).

ovi iz Viteza su znali da ce uzbuna, GARANT!!!
a ko je hrkao, jos to da mi je znati...  Grin
Sačuvana
sergiPopescou
Sanitet u štabu ORA
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 14-04-2008, 10:31:55 »

Mi smo pravili viceve na tu temu ... šta ćeš bili smo "proof" u toj oblasti i sve to štabovsko igranje rata bilo nam je pomalo smešno  police
Da, stvarno, zamisli kad nekoga ko ide u skolu za to, ti maltretiras istim!
To bi bilo kao kad bi Bruce Lee-u na akciji rekao: "Dobro ti kopas te kanale, al' da vidim kakav si u karateu!"
 Afro
Sačuvana

Brigadiri - Braca Ribar,
Braca Ribar - Pucarevo,
Brigadiri - Titovi smo!
Hej, hej, hej!
vesna_kikinda
kifflenmajstorica & BOMBA-TORTEN velemajastorica
Referent za informisanje u štabu ORA
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 14-04-2008, 10:44:22 »

To bi bilo kao kad bi Bruce Lee-u na akciji rekao: "Dobro ti kopas te kanale, al' da vidim kakav si u karateu!"
 Afro
e, ajd` jos jedared,ja plava pa te ne kontam , narocito inteligentno!
Sačuvana
sergiPopescou
Sanitet u štabu ORA
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 14-04-2008, 10:53:22 »

Afro
e, ajd` jos jedared,ja plava pa te ne kontam , narocito inteligentno!
Mozda si negdje propustila da procitas da je pero isao u vojnu skolu, i sa kolegama - pitomcima isao na akciju! Mislim da je njegova brigada bila sastavljena od pitomaca Vojne Skole, ako se ne varam!
pero...
Sačuvana

Brigadiri - Braca Ribar,
Braca Ribar - Pucarevo,
Brigadiri - Titovi smo!
Hej, hej, hej!
pera
komandant (samozvani) bataljona
Komandant ORA
Van mreže Van mreže

uvek sa akcijom u srcu

« Odgovor #13 poslato: 14-04-2008, 11:04:39 »

Sergi potpunoma si u pavu  police

Stvarno nam je, bar meni, delovalo pomalo glupavo ona frka i strka na amaterski način. Kao prvo uvek smo "provaljivali" kad će biti uzbuna, a ako slučajno i ne bi znali onda ti je to k'o kad baciš mačku uvis da vidiš hoće li pasti na leđa  Roll Eyes  Nama je glavna briga bila da "animiramo" devojke kad je uzbuna jer se brojalo kad izađe cela brigad. Neki put je podalo i iznošenje dok dotična još spava  laugh

Ma lepo kaže Sergi ... k'o Bruce Lee da polaže za žuti u karateu  Grin
Sačuvana

Žao mi je što još nije izmišljen vremeplov ... mada radim na tome
vukodlak
Pionirski instruktor
Van mreže Van mreže

"Ja Domovinu imam, tek, u srcu je nosim..."

« Odgovor #14 poslato: 15-04-2008, 08:27:41 »

Ja se sjecam samo uzbune na "Posocju", protrcala TO kroz naselje, sve pucajuci onom manevarskom, nisam ustajao cini mi se, trasa bila teska, a noge k'o olovo.
 Jedan nas zavrsio s gipsom na nozi, iskocio, jadan, kroz prozor, a jos se nije bio probudio.
 Al, zato necu nikad zaboraviti uzbune na Borongaju, u JNA, dvaput-triput, svaki mjesec. 6 minuta (toliko valjda trebalo Mig-u da dodje sa Kavkaza do Zagreba), od kreveta do nisanske sprave na topu, ako je trajalo duze, ocekuj odmah neki od narednih dana popravni.
 ARJ PVO, ne znam jel' iko imao vise uzbuna od nas. A ono februar, zima, srce puca, lijepe ti se ruke za onaj ledeni celik.
 Dosao na odsluzenje vojnog roka sa 27 godina, samo mjesec dana poslije povratka sa ORA iz Zvornika, pa pustim prvo omladinu ispred sebe da trci kroz noc, a ja za njima, podstrekacki (dali mi, poslije, da budem desetar):"Fataj ih zive!!!

Ne volim uzbune od tada, ni da se sjetim.

Sačuvana

Ne, nisam, pre rodjenja, znao ni jednu tugu,
tudjom je rukom, sve to, po meni razasuto.
Znam, polako idem u jednu patnju, dugu,
i, znam, pognucu glavu, kad lisce bude zuto.
Stranice: [1] 2   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.18 | SMF © 2006, Simple Machines Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!