Bilten ORA SFRJ Leksikon omladinskih radnih akcija
25-05-2013, 23:05:02 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Okupljanje u Ohridu "Breg na mladosta" od 31.05. do 02.06.2013          Okupljanje u Ohridu "Breg na mladosta" od 31.05. do 02.06.2013          Okupljanje u Ohridu "Breg na mladosta" od 31.05. do 02.06.2013

Početna   Pomoć Prijava Registracija  
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Traserski život  (Pročitano 2625 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
mitar
Zabusant
*
Van mreže Van mreže

:
Windows XP Windows XP
:
Microsoft Internet Explorer 6.0 Microsoft Internet Explorer 6.0

« poslato: 21-03-2010, 12:11:36 »

kad se sjetim bilo koje akcije/a bilo ih je preko 30/
Sačuvana
Adrijan
Komandant ORA
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Februar 2009

:
Windows XP Windows XP
:
Microsoft Internet Explorer 8.0 Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #1 poslato: 21-03-2010, 14:44:52 »

Mitre, pretpostavljam da je naziv ove teme "traserski život", i to je interesantna tema.
Napiši nešto u vezi traserskog života, započeo si dobru temu pa sada je "do tebe" da pišeš. Piši da li si bio traser i gdje je to bilo. Kako si se osječao u toj ulozi, jesu li te brigadiri slušali, jesi li bio strog ili si popuštao ili si "balansirao" po sredini Grin Grin Smiley Smiley.
Samo naprijed....piši!!! Smiley Smiley
Sačuvana

Od Vardara moja raja...do Triglava nema kraja..
mitar
Zabusant
*
Van mreže Van mreže

:
Windows XP Windows XP
:
Microsoft Internet Explorer 6.0 Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #2 poslato: 21-03-2010, 15:55:51 »

Jesam bio traser preko 20 puta a to su mi brigadiri travnicke brigade pripremili na pruzi Samac-Sarajevo 24 maja.

Edit by Ivonne: Ispravka posta u skladu sa Novim Pravilnikom čl. 25
« Poslednja izmena: 21-03-2010, 23:07:53 Ivonne » Sačuvana
koki
Komandant ORB
Van mreže Van mreže

traser

:
Windows XP Windows XP
:
Firefox 1.5.0.12 Firefox 1.5.0.12

« Odgovor #3 poslato: 23-03-2010, 23:38:18 »

Huh? Roll Eyes Tongue Grin >:(e ovakav je bio zivot nas trasera od smeha do placa i obratno  Smiley Wink na ora Beograd 88 posle 5 dana ostao sam bez glasa   imali smo veoma mladu brigadu / brkusanac/  laugh laugh laugh
Sačuvana
Boxer
Traser ORB
Van mreže Van mreže

:
Windows XP Windows XP
:
Chrome 7.0.517.44 Chrome 7.0.517.44

« Odgovor #4 poslato: 25-11-2010, 21:13:52 »

Mi smo u Kninu '82-ge imali za trasera Muhameda Salihovica,profesionalnog gradjevinca i coveka koji je u svojoj firmi vodio ekipu ljudi na daleko ozbiljnijim gradilistima od onih nasih akcijaskih (zgrade i soliteri po Beogradu, veliko gradiliste u Pristini i sl.).Ne mogu da se setim da je glas povisio za vreme trajanja smene a svakodnevno smo znali trasu da "pojedemo".Mnogo je znacajna stvar da traser bude covek od struke,jer dobro poznavanje posla eliminise mogucu nervozu i doprinosi prijatnijoj atmosferi na trasi.Kasnije,tokom drugih akcija,kada neke stvari ne idu dobro mi bi smo se setili Muhe i govorili... "E,on bi ovo drugacije..."
Sačuvana
koki
Komandant ORB
Van mreže Van mreže

traser

:
Windows XP Windows XP
:

« Odgovor #5 poslato: 25-11-2010, 23:05:18 »

Mi smo u Kninu '82-ge imali za trasera Muhameda Salihovica,profesionalnog gradjevinca i coveka koji je u svojoj firmi vodio ekipu ljudi na daleko ozbiljnijim gradilistima od onih nasih akcijaskih (zgrade i soliteri po Beogradu, veliko gradiliste u Pristini i sl.).Ne mogu da se setim da je glas povisio za vreme trajanja smene a svakodnevno smo znali trasu da "pojedemo".Mnogo je znacajna stvar da traser bude covek od struke,jer dobro poznavanje posla eliminise mogucu nervozu i doprinosi prijatnijoj atmosferi na trasi.Kasnije,tokom drugih akcija,kada neke stvari ne idu dobro mi bi smo se setili Muhe i govorili... "E,on bi ovo drugacije..."

Druze Boxer , i tekako znam kako je biti traser brigadi koja ima prosek god. 22/23 , pa i vise . I kako je biti traser kada imas prosek godina 16/17 . U BG 88-sme , dosta trasa smo imali pored Dunava i Save , komadant brigade i ja smo morali i tekako da otvorimo oci i da u svakom trenutku vidimo gde se nalaze brigadiri .Na skarpiranju sam odredivao iskljucivo malo starije brigadire , ali i ova deca su htela da pokazu kako su i oni hrabri pa su i pored moje zabrane da silaze do vode i hteli da pomazu ovim starijim .
Morali smo i da molimo i da podignemo glas .Bezbednost brigade bila mi je na prvom mestu .
Moja brigada nisi ima brigadira kojije poginuo na ORA ,, MORAVA ,, 1977 god  . Miomir Brkusanac - Misko .
Sačuvana
Boxer
Traser ORB
Van mreže Van mreže

:
Windows XP Windows XP
:
Chrome 7.0.517.44 Chrome 7.0.517.44

« Odgovor #6 poslato: 26-11-2010, 00:07:32 »

Jasno mi je i nisam mislio nista licno.Ja prvi nisam mogao da oponasam Muhu Salihovica jer je on jednostavno bio poseban covek a meni je kasnijih godina takodje stradalo grlo galameci na trasi na klince zeljne dokazivanja a ja pun straha od mogucih povreda.Doduse,ni ja nisam bio nesto puno stariji.Na Kopaoniku sam bio komandant brigade sa jedva napunjenih dvadeset dve godine.
Sačuvana
koki
Komandant ORB
Van mreže Van mreže

traser

:
Windows XP Windows XP
:

« Odgovor #7 poslato: 26-11-2010, 20:52:40 »

Na ORA " VLASINA " 1989 radilismo u najvecim delom na posumljavanju . Upravo zbog toga neke brigade su za trasere imali inzinjere , tehnicare / sumarstva / pa i sumare . verovatno su mislili da zbog poznavanja iz svoje struke imati prednost u onosu na nas obicne trasere .
E tu su se prekonbinovali  izmedu teorije i prakse velika je razlika .
Brigada iz Sarajeva imala je za trasera/ku devojku od 19 god ,Azra . Pre te akcije Azra nije imala nikakvih iskustava sa posumljavanjem .
Ja sam na nasoj ORA " IBAR " imao prilike da ucim kako se posumljava , i pokupim razne cake i fore i ideje kako  posadidi sto vise sadnica .

Ma nista mi to nije pomoglo kao ni ovim strucnim traserima  laugh .Azra nas je razbivala , prvih 10-tak dana .Najsmesnije sto su traseri od struke ludeli , nisu verovali da nam brigada iz SA svaki dan bezi  i  do 30% .Jedan od razloga je i to sto je to devojce izgledalo kao da je upravo sislo sa nsalovne strane najpoznatijih casopisa . Mislili smo da su svi stab. tras. ludo zaljubljeni u Azru .

I jedno vece nakon rasprave da ORB iz SA na neposten nacin dolazi do velikih procenata , Azra nam je prvo priustila jedan nezaboravan osmeh  Roll Eyes Roll Eyes , a ona nas pozvala da sutra dodemo svi na njenu trasu . I imali smo sta da vidimo to neiskusno devojce napravilo takav raspored brigadira , vodoravno preuzimanje prostora kocka 30x30 met. Leteli su po trasi , a mi smo stajali kao pokisli misevi i bili smo posramljeni sto smo sumnjali u namestanje procenata .

I naravno i sujetni strucni traseri ija sa njima smo odmah preuzeli Azrine ideje , istog dana se to i videlo na trasi . Fizicki Azrina ORB nije mogla da izdrzi trku sa nekim brigadama koje su dosle veoma jake .

Na zatvaranju smene svima nama je bilo jasno da nam Azra nije pokazala svoje traserske sposobnosti , njena brigada bi nas pocistila sa trase .

Sa Azrom sam imao redovne kontakte do 1994 , nazalost zbog zla koje je zadesilo nasu YUGU izgubio sam kontakt sa Azrom .
Sačuvana
BRATAMIDA
Informator
Van mreže Van mreže

:
Windows NT 6.1 Windows NT 6.1
:
Microsoft Internet Explorer 9.0 Microsoft Internet Explorer 9.0

« Odgovor #8 poslato: 22-09-2011, 21:09:02 »

Moram da priznam  traser sam bio  na ORA NIS 83 (brigade)prosek brigadira oko 18 godina a
devojaka mislim da je bilo 18.Pored toga sto nam je trasa bila rastrkana na tri do cetiri mesta
duz autoputa bilo je dozivljaja na pretek.Pamtim kako smo stabski traser(mislim da je bio cvrle) i ja da bih podigli moral  brigade organizovali takmicenje u utovaru suta na traktorsku prikolicu.
         Obzirom da sam bio mlad i naivan stabski traser je pustio da prvu prikolicu ja natovarim,sto
sam i ucinio  za nekih 29 minuta.Posto se raja zagrejala krenuli su da navijaju za stabskog trasera
i sve vreme su ga obavestavali koliko ima vremena do mog rekorda,te je stabski traser natovario
prikolicu  za 28 minuta i osvojio gajbu piva (u naselju).
         Moram priznati da nisam bio odusevljen traserskim poslom,kada se svi spakuju u autobus morao sam da se bavim premeravanjem trase,ucinkom i raznim drugim beleskama spiskovi alata ,pa po neki put da jurim majstore iz gradjevinskih preduzeca za po neku masinu (recimo grejder)da nam ga unajme makar na 15 minuta ne bili poboljsao ukupni ucinak.Po podne smo imali traserske sastanke gde smo obracunavali ucinke brigada i druge aktivnosti vezane za trasu,a bilo je pojedinaca kojima se nisu svidele
norme,pa su se stalno bunili ...........................
Sačuvana

Pester 78,autoput Paracin 79,Djerdap 80,81,82,83,
85,autoput Nis 83,OIA Titovim putem 79 UE,80 KV,
81 BGD, RAKOVICA,PALILULA,VRACAR-BEOGRAD
Soća
Traser ORB
Van mreže Van mreže

:
Windows XP Windows XP
:
Chrome 14.0.835.186 Chrome 14.0.835.186

« Odgovor #9 poslato: 22-09-2011, 23:56:51 »

Na ORA " VLASINA " 1989 radilismo u najvecim delom na posumljavanju . Upravo zbog toga neke brigade su za trasere imali inzinjere , tehnicare / sumarstva / pa i sumare . verovatno su mislili da zbog poznavanja iz svoje struke imati prednost u onosu na nas obicne trasere .
E tu su se prekonbinovali  izmedu teorije i prakse velika je razlika .
Brigada iz Sarajeva imala je za trasera/ku devojku od 19 god ,Azra . Pre te akcije Azra nije imala nikakvih iskustava sa posumljavanjem .
Ja sam na nasoj ORA " IBAR " imao prilike da ucim kako se posumljava , i pokupim razne cake i fore i ideje kako  posadidi sto vise sadnica .

Ma nista mi to nije pomoglo kao ni ovim strucnim traserima  laugh .Azra nas je razbivala , prvih 10-tak dana .Najsmesnije sto su traseri od struke ludeli , nisu verovali da nam brigada iz SA svaki dan bezi  i  do 30% .Jedan od razloga je i to sto je to devojce izgledalo kao da je upravo sislo sa nsalovne strane najpoznatijih casopisa . Mislili smo da su svi stab. tras. ludo zaljubljeni u Azru .

I jedno vece nakon rasprave da ORB iz SA na neposten nacin dolazi do velikih procenata , Azra nam je prvo priustila jedan nezaboravan osmeh  Roll Eyes Roll Eyes , a ona nas pozvala da sutra dodemo svi na njenu trasu . I imali smo sta da vidimo to neiskusno devojce napravilo takav raspored brigadira , vodoravno preuzimanje prostora kocka 30x30 met. Leteli su po trasi , a mi smo stajali kao pokisli misevi i bili smo posramljeni sto smo sumnjali u namestanje procenata .

I naravno i sujetni strucni traseri ija sa njima smo odmah preuzeli Azrine ideje , istog dana se to i videlo na trasi . Fizicki Azrina ORB nije mogla da izdrzi trku sa nekim brigadama koje su dosle veoma jake .

Na zatvaranju smene svima nama je bilo jasno da nam Azra nije pokazala svoje traserske sposobnosti , njena brigada bi nas pocistila sa trase .

Sa Azrom sam imao redovne kontakte do 1994 , nazalost zbog zla koje je zadesilo nasu YUGU izgubio sam kontakt sa Azrom .
Još samo ako je to devojče,ta Azra bila na ORA Deliblatski pesak 86. e onda je ovaj svet toliko mali a Balkan samo šaka soli u moru.!!! Embarrassed Embarrassed Embarrassed Embarrassed Embarrassed
Sačuvana
koki
Komandant ORB
Van mreže Van mreže

traser

:
:
Microsoft Internet Explorer 9.0 Microsoft Internet Explorer 9.0

« Odgovor #10 poslato: 23-09-2011, 23:10:50 »

Pozdrav Soćo druže , ako se dobro sećam Azri je Vlasina bila 3-ća ora i mislim da nije bila na ora o kojoj ti pišeš.................. ime jel se vidimo u BG ..... pozzzzzzz
Sačuvana
Soća
Traser ORB
Van mreže Van mreže

:
Windows XP Windows XP
:
Chrome 14.0.835.186 Chrome 14.0.835.186

« Odgovor #11 poslato: 24-09-2011, 12:09:34 »

Pozdrav Soćo druže , ako se dobro sećam Azri je Vlasina bila 3-ća ora i mislim da nije bila na ora o kojoj ti pišeš.................. ime jel se vidimo u BG ..... pozzzzzzz
Roll Eyes Roll Eyes Sva sreća,taman sam počinjao da budem ljubomoran,na Deliblatu sam imao devojče,Azru,njoj je bila prva akcija a meni 6-a.Ona je tada imala 15 a ja 17 god,prava pubertetska ljubav,neiskvarena,no što sam se više sećao nje,Azre,setio sam se da je bila plavi devojčurak,sa, ko nebo plavim očima,ma prelepa ja bila!Beše lepo!Mislim da ne pričamo o istoj devojci,moja je bila iz Jajca,a vaša vidim iz Sarajeva Embarrassed Embarrassed Embarrassed.Što se tiče Beograda,trebalo bi da se vidimo,ako ne ispadne nešto,nedaj Bože!!! Evil Evil >:DPuno pozdrava imenjače tebi i tvojima! laugh laugh laugh laugh laugh
Sačuvana
Goga
Komandant ORB
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

:
:
Firefox 7.0.1 Firefox 7.0.1

« Odgovor #12 poslato: 21-11-2011, 00:43:54 »

Evo ga na jednoj lošoj fotografiji sa ORA "Kragujevac".

Sačuvana
Trasko1
Sekretar ORA
Van mreže Van mreže

ludo ali istinito i komandant i traser

:
:
Firefox 17.0 Firefox 17.0

« Odgovor #13 poslato: 07-12-2012, 13:43:11 »

Traser-vodja radova,organizator rada,mogu dodati i motivator.Nije lako biti traser,lakse je zgrabiti zvanje ali i biti traser u pravom smislu reci nije lako.ja sam malo preskakao redosled,
najpre sam postao stabski traser pa tek onda brigadni,ucio sam u hodu.Organizatorske sposobnosti su jedna od potrebnih vrlina trasera,procana snage brigade i svakog brigadira,ono
sto mogu i sto nemogu uraditi.Moc-umesnost u datom trenutku brzo reagovati u cilju pobosljanja uspesnosti brigade,autoritet i postovanje kod brigadira,traser sve to mora posedovati,
neko je  mozda imao misao da je lako biti traser...ooo,ne,secam se jednog slucaja gde je jedna stvarno snazna brigada u jednoj smeni u svojim redovima promenila tri trasera i rezultatski
zavrsila na zacelju zbog lose organizacije tada.
Sačuvana

Surda,Kobra,Spartak,Jusko
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.18 | SMF © 2006, Simple Machines Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!